5 фитнес трика – колко протеин ви трябва на ден

Много фитнес маниаци действат с ентусиазъм, но с малко знания и информация. Ако се замисли човек фитнес нещата са си доста сложни и изискват малко повече вдълбаване в подробностите, най-малкото, което е, за да се получат по-добри резултати с по-малко грешки.

Днес ще отворим най-често задавания въпрос за протеина и това колко от него трябва да взимате на ден, за да постигнете добри резултати и обем за по-кратко време. Дано информацията тук ви е в полза.

1. Зависи от килограмите ви

Първо трябва да се има предвид, че дозата протеин на ден зависи не само от самия протеин, но и от това колко тежите. Телесната маса определя метаболизма, а това до голяма степен определя това колко бързо се абсорбират и възприемат приетите вещества от организма.

Усвояването на протеин се случва на 4-6 часа след неговия прием, като пълното усвояване става в рамките на именно тези 4-6 часа. И е доста важно да се спази този прозорец преди да се приеме друга доза.

2. Според това колко тренирате

Това от колко протеин се нуждаете на ден, зависи и от това колко тренирате. Колкото повече тренирате толкова повече изразходвате енергия, и тялото има нужда от повече вещества, за да си възвърне равновесието и дори да надгражда.

Ако тренирате по 1-2 часа на ден, или по два пъти на ден, за по един час на сесия, тогава имате нужда от повече протеин, отколкото ако тренирате по-малко.

3. В зависимост от вида на тренировките

Приемът на протеин също така зависи от вида на вашето трениране. Кардио тренировките не изискват толкова много протеин, а по-скоро наблягат на въглехидрати.

Силовите тренировки, при които има разкъсване на мускулните влакна изискват приема на протеин за поправяне на тези микро контузии.

4. Според видът на протеина

Самият вид на протеина също определя това колко от него трябва да приемате. Има някои видове, които са по-наситени на един грам продукт, а пък други не са толкова, което означава, че имате нужда от повече от този продукт, за да получите крайните резултати.

Можете да разгледате различните видове протеин на Workout.bg – крайната дестинация на всеки професионален спортист, който търси по-добри резултати.

5. Колко протеин приемате с храната си

Ако приемате протеин с храната си няма нужда да приемате толкова много протеин с добавките си. Това е чисто и проста математика, която е доста лесна за разбиране щом вземете предвид другите фактори, които определят количеството добавки за ежедневен прие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *