Лесни трикове за почистване на велурения диван в домашни условия

Ако имате велурен диван, вероятно вече ви се е случвало по него да подат петна от мазно или други замърсявания. В този случай следващите редове ще бъдат полезни за вас, тъй като ще обясним подробно как се почиства велурен диван.

Първото нещо, което трябва да предприемете, когато почиствате велурен диван, е да изчетката наслоената мръсотия и прах. Много често редовното чистене с четка е достатъчно, за да освежи велура.

Премахване на мазни петна

Ако обаче по дивана има мазни петна, изчеткването няма да е достатъчно те да бъдат премахнати. В този случай важи правилото, че колкото по-бързо започнете да действате, толкова по-лесно ще отстраните проблема. Това, което трябва да направите, за да отстраните следите от мазни храни по велурения ви диван, е да ги посипете с царевично нишесте и да оставите мазнината да попие. След няколко часа ги отстранете внимателно с четка!

Премахване на стари петна

След като сте изчеткали дивана, използвайте гума за велур или най-обикновена ученическа гума , за да изтриете упоритите стари петна. Този метод действа при сухи и немазни замърсявания.

Сол

За да изчистите сол от велурения ви диван, ще ви е нужен слаб разтвор на дистилиран оцет във вода. За да не остане петно от вода по материята обаче, ще се наложи да почистите целия диван.

Има замърсявания, които не могат да бъдат отстранени с подръбни материали. В такива случаи е нужно да използвате специализиран препарат за велур и да спазвате инструкциите му за употреба.

Ако искате да освежите велурената дамаска, препоръчително е да го направите с ръчна парочистачка като е нужно да внимавате да не държите парата твърде близо до дивана, за да не останат водни петна.

За поддръжката на велур обикновено се използва специален спрей протектор, който при напръскване предпазва материята от мръсотия и водни петна. Нужно е също да се съхранява в сухи и проветливи помещения и да се избягва контакт с влага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *