Гложенски водопад

Живописната природна забележителност водопадът “Вара” или както е по – известен „Гложенският водопад” се намира в края на селото по пътя към близкия град Тетевен. Водопадът е наречен „Вара“ заради варовиковите скали, които преобладават в местността. Изворът се намира нависоко, нагоре в гората и прелива всеки път, когато има по-обилни дъждове. Когато решите да го посетите, се подгответе с подходящи дрехи и най-вече с удобни мъжки или дамски обувки за туристически преходи.

Особено забележително е когато през зимата ледове сковат водопада. Ако се разходите в местността около тази забележителност и се вгледате в земята щe видите, че всичко около Вас е посипано с дребни черупки, напомнящи рапанчетата разпръснати по пясъка на някой плаж. Наоколо има и няколко малки пещерички.

Водопадът се извисява на значителна височина, от която може да се види манастира „Св. Георги“ на отсрещния връх. В непосредствена близост до водопада, точно под него, се намира и механа „Видрите“, където можете да намерите място за отдих с добра кухня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *