Буйновско ждрело

Буйновското ждрело се намира край село Буйново, община Борино. Има дължина около 10 км. Това е един от впечатляващите с красота природни кътове в Родопите и привлича посещението на много туристи. Ждрелото се извисява величествено над Буйновска река близо до с. Тешел. Реката прорязва варовитите скали, а отвесните скали са толкова близо, че оставят у Вас впечатление, че може да прескочите отсреща. Мястото, където скалите почти се допират е наречено от местното население “Вълчия скок”.

Жителите на съседното село Буйново разказват, че на това място зимно време прескачат изгладнелите вълчи глутници, за да нападнат кошарите им. На 2 км встрани по пътя се намира местността Хаджийски дол, известна с т.нар. Дяволски мост – природно скално образование за което легендата разказва, че може да бъде преминато само от дявола. Наблизо е и водопадът Пръскалото.

Буйновското ждрело е известно и с голямото разнообразие на растителни и животински видове, голяма част от които са защитени. Ждрелото е обявено за природна забележителност през 1971 г. В близост до буйновското ждрело се намира Ягодинска пещера, известна с красивите си пещерни форми. Със своите 10 км лабиринти, тя е най-дългата пещера в Родопите.

Ягодинската пещера е оформена край брега на Буйновска река, бисер в короната на неповторимата родопска красота и известна е още като “Имамова дупка”. Специална пътека минаваща през пещерата, предоставя възможност да се види красивия подземен свят, формиран в продължение на милиони години. Електрическото осветление ефектно осветява причудливи образувания: драперии, цевични сталактити, пещерни бисери, “леопардовата” кожа, сталактони и много други. Някои от образуванията наподобяват Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария и Младенеца, Пижо и Пенда, други носят имената Слона, Крокодила.

Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. До всички забележителности можете да стигнете с лични автомобили или коли под наем, за да се насладите на невероятната природа поне за един уикенд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *